Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego

Tytuł:
Pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego
Pesticides remains in the foods of plant origin
Autorzy:
Dobosz, B.
Jaskólecki, H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/271892.pdf
Data publikacji:
2007
Wydawca:
Górnośląska Wyższa Szkoła Pedagogiczna im. Kardynała Augusta Hlonda
Tematy:
żywność
pestycydy
pozostałość
food
pesticides
remain
Źródło:
Problemy Ekologii; 2007, R. 11, nr 4, 4; 187-190
1427-3381
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Monitoring pozostałości pestycydów w żywności prowadzony jest w krajach UE od 1997 roku (najszerzej w Niemczech i Holandii). W 2003 roku opracowany został w Polsce krajowy program badania żywności pod tym kątem. W 2006 roku w Polsce zbadano około 1410 próbek żywności (w tym również przeznaczonej dla dzieci) na zawartość pozostałości 55 pestycydów. Analizowany materiał obejmuje sprawozdania z badań przeprowadzonych w sierpniu 2006 r. przez WSSE w Katowicach metodą PN-EN 12393-1 do 3:2000 zgodnie z instrukcją SG/IR-04:22.09.2004 r. Dokonano analizy porównawczej pozostałości pestycydów w niektórych produktach spożywczych pochodzenia roślinnego sprzedawanych przez trzy sieci hipermarketów na terenie Śląska. Badaniem objęto próbki: papryki pomarańczowej, truskawki i soku z czarnej porzeczki. W każdym z badanych produktów wyodrębniono substancje zaliczane do pestycydów. We wszystkich próbkach badanych produktów nie stwierdzono jednak przekroczenia norm i granic dopuszczalności.

In the EU countries (most widely in Holland and Germany) the monitoring of pesticides remains in the foods of plant origin has been kept since 1997. In 2003, in Poland a national programme to make similar research was established as well. In 2006,1410 food samples, including the foods for children, were examined in order to check the level of remains of 55 pesticides. The material that was examined comprises analyses made by WSSE Institute in Katowice, in 2006, following PN - EN 12393 to 3 : 2000 method and in accordance with the instruction SG/IR - 04 : 22.09. 2000. The tested food samples were obtained from three Silsian hypermarket networks. The food specimen came from: orange peppers, strawberries and from blackcurrant juice. In each product there were substances present that could be classified as pesticides. However, it was proved these substances did not exceed the allowed limits.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies