Effect of different growing substrates on the plant water relations and marketable fruit yield greenhouse-grown tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) Wpływ różnych podłoży na stosunki wodne i plon handlowy owoców pomidora (Lycopersicon esculentum Mill.) uprawianego w szklarni
In the period 2009-2011, a study was conducted in
a greenhouse, using fertigation, to determine water relations
and fruit yield of tomato grown in different substrates. Tomato
plants were grown on rockwool slabs, 15 dm3 in volume, and
on slabs of the same volume made of the following straw chaff:
rape straw; rape straw + peat (3:1); rape straw + pine bark (3:1);
triticale straw; triticale straw + peat (3:1); triticale straw + pine
bark (3:1). 2 tomato plants were grown on each slab, leaving
22 fruit clusters on each plant during the period from February
to October. The obtained results showed that water potential,
stomatal conductance, transpiration, water saturation deficit,
and leaf free proline content in tomato grown on rockwool and
on rape or triticale straw chaff substrates did not differ statistically
significantly. Also, no significant differences were found
in marketable tomato fruit yield and dry matter content
in tomato fruits. Peat or pine bark addition to rape or triticale
straw substrates had no significant effect on the change in their
commercially useful traits. In the opinion of the present authors,
substrates made of rape or triticale straw alone, and even more
so with the addition of peat or bark, are not inferior in any way
to commonly used rockwool.
W latach 2009-2011 przeprowadzono badania
w szklarni z zastosowaniem fertygacji, dotyczące
określenia stosunków wodnych i plonu owoców pomidora
uprawianego na różnych podłożach. Rośliny
rosły na matach z wełny mineralnej o pojemności
15 dm3 i matach o analogicznej pojemności przygotowanych
z sieczki: słomy rzepakowej, słomy rzepakowej
+ torf (3:1), słomy rzepakowej + kora sosnowa
(3:1), słomy pszenżyta, słomy pszenżyta + torf (3:1), słomy pszenżyta + kora sosnowa (3:1). W każdej macie
rosły 2 rośliny, prowadzone na 22 grona w okresie od
lutego do października. Uzyskane wyniki wykazały,
że potencjał wody, przewodność szparkowa, transpiracja,
deficyt zawartości wody i zawartość wolnej
proliny w liściach pomidora uprawianego na wełnie
mineralnej i podłożach przygotowanych z sieczki
słomy rzepakowej lub pszenżyta nie różniły się
w sposób istotny statystycznie. Nie stwierdzono także
istotnych różnic w wysokości plonu handlowego owoców
pomidora i w zawartości w nich suchej masy.
Dodatek torfu lub kory sosnowej do podłoży przygotowanych
ze słomy rzepakowej lub pszenżyta nie
wpłynął w istotny sposób na zmianę ich wartości
użytkowych. W opinii autorów podłoża przygotowane
z samej słomy rzepakowej lub słomy pszenżyta,
a tym bardziej z dodatkiem torfu lub kory w niczym nie
ustępują powszechnie stosowanej wełnie mineralnej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00