The effect of cultivation conditions on growth, sporulation and formation of morphological structures of Topospora myrtilli (Feltg.) Boerema Wpływ warunków hodowli na wzrost, zarodnikowanie i tworzenie struktur morfologicznych Topospora myrtilli (Feltg.) Boerema
The growth of Topospora myrtilli isolates, obtained in
the years 2001-2003, was studied on PDA medium at –10, +2,
+6, +12, +18, +22 and +28oC. The growth and sporulation of
the isolates were observed at +22oC on the following culture
media: PDA, maltose – MA and mineral – MSA, as well as on
two versions of oat media, one containing 20 g of oat fl akes per
litre (OA-20), and the other containing 50 g of oat fl akes per
litre (OA-50). The observations of the linear growth of colonies
of the studied strains were carried out during a period of 21
days, whereas the formation of morphological structures until
the 52nd day of cultivation. It was found that T. myrtilli can grow
and sporulate in a wide range of temperature, even at +2oC. The
pathogen growth activates with the increase of temperature, up
to the optimal temperature, i.e. from +18oC to +22oC. The increase
of temperature to +28oC did not favour the mycelium
growth and prevents pathogen sporulation. PDA, OA-20, OA-
50 and MA media can be considered to be the most suitable for
the growth and development of T. myrtilli, due to the intensive
growth and formation of typical macro- and microscopic features.
It is necessary to emphasise the great usefulness of oat
medium, especially OA-50, for the cultivation of Topospora
myrtilli, in the aspect of sporulation of the fungus. It was found
that mineral medium is unsuitable due to the formation of mycelium
with an untypical structure and colouration as well as late
conidial sporulation.
Wzrost izolatów Topospora myrtilli, uzyskanych
w latach 2001-2003 badano w temperaturze:
– 10, +2, +6, +12, +18, +22 i +28oC na pożywce PDA.
Ponadto w temperaturze +22oC obserwowano wzrost
i zarodnikowanie izolatów na pożywkach: PDA,
MA, MSA oraz dwóch pożywkach owsianych: jednej
o zawartości 20 g płatków owsianych na 1 litr – OA
– 20, drugiej 50 g płatków owsianych na 1 litr – OA
– 50. Obserwacje wzrostu liniowego kolonii badanych
szczepów prowadzono przez 21 dni, a tworzenie struktur
morfologicznych do 52-ego dnia hodowli. Ustalono,
że T. myrtilli może rosnąć i zarodnikować w szerokim
zakresie temperatury. Wskazuje na to możliwość
wzrostu wegetatywnego grzyba nawet w temperaturze
+2oC. Wraz ze wzrostem temperatury uaktywnia
się rozwój patogena, aż do temperatury optymalnej
od +18oC do +22oC. Temperatura +28oC nie sprzyja
rozwojowi grzybni i uniemożliwia zarodnikowanie patogena.
Ze względu na intensywny wzrost i tworzenie
typowych cech makro- i mikroskopowych za najodpowiedniejsze
podłoża dla wzrostu i rozwoju T. myrtilli
można uznać pożywki: PDA, owsianą OA-20, owsianą
OA-50 oraz maltozową. Spośród wymienionych należy
podkreślić dużą przydatność do hodowli T. myrtilli
pożywki owsianej, a zwłaszcza OA-50 w aspekcie
zarodnikowania grzyba. Pożywka mineralna okazała
się nieodpowiednia, ze względu na tworzenie grzybni
o nietypowej strukturze i zabarwieniu oraz późne zarodnikowanie
konidialne.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00