Diagnostyka stanu zagrzewania podczas przechowywania ziaren żyta za pomocą wielowymiarowych kart kontrolnych Hotellinga The diagnostics of the state of heating during rye seed storage by Hotelling multidimensional control charts
W pracy przedstawiono statystyczną metodę nadzorowania procesu przechowywania mas organicznych. Przytoczone wyniki badań dotyczą masy ziaren żyta. Metoda ta oparta jest na wielowymiarowej statystyce T2 Hotellinga. Metoda została przetestowana na stanowisku badawczym, gdzie rejestrowano temperatury w czterech lokalizacjach. Celem pracy było zweryfikowanie przydatności wielowymiarowych statystyk do nadzorowania procesu przechowywania mas organicznych. Prezentowane wyniki potwierdziły skuteczność tej metody.
A statistical method for supervising the process of organic mass storage is described in this paper. The presented results of the research concern rye seeds. This method is based on multidimensional T2 Hotelling statistics. The method was tested on a special research place, where temperature was recorded in four locations. The aim of this paper was the verification of the usefulness of multidimensional statistics for the diagnostics of the process of organic mass storage. Presented results confirmed the effectiveness of this method.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00