Wpływ stanów wody w Wiśle na jakość wody infiltracyjnej ujmowanej przez Wodociąg Praski Effect of the Water Level in the River Vistula on the Quality of the Infiltration Water Taken in by the Warsaw Waterworks
Jakość wody infiltracyjnej, ujmowanej w układzie infiltracji naturalnej spod dna rzeki, zależy w bardzo dużym stopniu od jakości wody powierzchniowej. W artykule przedstawiono wyniki analizy zmian jakości wody infiltracyjnej, ujmowanej przez Wodociąg Praski w Warszawie, w okresie letniego spływu powodziowego w 2001 r. oraz w 2002 r., w którym nie wystąpił spływ powodziowy w Wiśle. Wykazano, że wzrost poziomu wody w Wiśle powyżej 200 cm, połączony ze wzrostem stężeń zanieczyszczeń wody w rzece, zmniejszając miąższość warstwy infiltracyjnej powoduje obniżenie efektywności procesu infiltracji naturalnej, co jest równoznaczne z obniżeniem skuteczności obecnego układu uzdatniania wody. Wyniki badań zmian jakości wody rzecznej oraz infiltracyjnej potwierdziły potrzebę rozbudowy układu technologicznego Wodociągu Praskiego o procesy ozonowania pośredniego i filtracji przez złoża węgla aktywnego.
The quality of the infiltration water taken in via a natural infiltration system from under the river bottom depends to a great extent on the quality of the riverine water. This paper presents data on the quality of the infiltration water taken in by the Warsaw Waterworks (Wodociąg Praski) in the summer season of 2001 (with flood runoff) and 2002 (with no flood runoff). The study showed that a rise in the water level above 200 cm, combined with the increase in the concentrations of the river water pollutants, reduced the thickness of the infiltration layer, thus decreasing the efficiency of the natural infiltration process, which is equivalent to the decrease in the efficiency of the existing water treatment system. The analyzed variations in the quality of both riverine and infiltration water substantiate the need of developing the technological train made use of in the water treatment system by introducing intermediate ozonation and activated carbon filtration.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00