Tytuł pozycji:
Biofilmy w przemyśle spożywczym
- Tytuł:
-
Biofilmy w przemyśle spożywczym
Biofilms in food industry
- Autorzy:
-
Berthold, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/229032.pdf
- Data publikacji:
-
2007
- Wydawca:
-
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
- Źródło:
-
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2007, 1; 60-66
0867-793X
2719-3691
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono obowiązujące definicje biofilmów oraz krótką charakterystykę struktury biofilmów. Opisano mechanizmy i czynniki wpływające na oporność drobnoustrojów żyjących w biofilmach. Omówiono etapy powstawania biofilmów oraz stosowane i dopiero wprowadzane metody ich usuwania z powierzchni produkcyjnych w przemyśle spożywczym.
The work presents current definitions of biofilms and short characteristics of their structure. It describes the mechanisms and factors influencing the resistance of microorganisms living in biofilms. Moreover, it discusses the stages of biofilms formation and the applied, as well as recently introduced methods of their removal from production surfaces in food industry.