Tytuł pozycji:
Organizmy modyfikowane genetycznie- próba oceny świadomości społeczeństwa polskiego
- Tytuł:
-
Organizmy modyfikowane genetycznie- próba oceny świadomości społeczeństwa polskiego
Genetically modified organisms - effort estimation polish society awareness
- Autorzy:
-
Kolasa-Więcek, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/228945.pdf
- Data publikacji:
-
2008
- Wydawca:
-
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
- Źródło:
-
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2008, 2; 57-59
0867-793X
2719-3691
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono próbę oceny poziomu świadomości społeczeństwa polskiego dotyczącej znajomości zagadnień związanych z żywnością transgeniczną. Podstawą oceny były wyniki ankiety na temat żywności genetycznie modyfikowanej. Celem przeprowadzonych badań było pokazanie odczuć i aktualnej wiedzy społeczeństwa polskiego o żywności transgenicznej, skutkach jej spożywania i ewentualnych zagrożeniach.
In this article the results of questionnaire about Genetically Modified Organisms have been presented. As a aim of this work assumed to try to show polish society feel and present knowledge about transgenic foods, results and possibly dangers they can cause. Opinions ahout Genetically Modified Organisms are divided. Respondents are not enough friendly to biotechnology and modified organisms. Half of respondents do not know ifsuch a organisms can get benefits or risk, that is why they are careful in buying or consumption GMO.