Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pomiar intensywności światła wstecznie rozproszonego nową metodą badania stabilności układów dyspersyjnych w żywności

Tytuł:
Pomiar intensywności światła wstecznie rozproszonego nową metodą badania stabilności układów dyspersyjnych w żywności
Measurement of light backscattering intensity with a new method of liquid dispersion stability evaluation in food
Autorzy:
Piotrowska, A.
Waszkiewicz-Robak, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/228913.pdf
Data publikacji:
2007
Wydawca:
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
Źródło:
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2007, 2; 26-29
0867-793X
2719-3691
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono ocenę możliwości zastosowania innowacyjnej metody pomiaru intensywności światła wstecznie rozproszonego do badania stabilności koloidalnej instantyzowanych napojów kakaowych, wzbogaconych w witaminy oraz wapń i/lub magnez. Stwierdzono, że pomiar intensywności światła wstecznie rozproszonego pozwala na określenie stabilności układów niejednorodnych, charakteryzując różne parametry roztworów sedymentujących, m.in. grubość powstającego osadu i szybkość sedymentujących cząsteczek. Wykazano, że dzięki pomiarowi transmitancji i światła wstecznie rozproszonego istnieje możliwość określenia stopnia destabilizacji napojów w czasie, w sposób bardzo precyzyjny, nawet przy minimalnych zmianach, niedostrzegalnych metodami sensorycznymi.

The work has aimed to evaluate the possibility of Rusing innovative method of light backscattering intensity measurement to examine colloidal stability of instant cocoa beverages, enriched with vitamins as well as calcium and/or magnesium. Turbiscan Lab optical analyzer has been used. It has been stated that light backscattering intensity measurement allows for determining the stability of heterogeneous systems, characterizing various parameters of sedimentation solutions, among others, emerging residue thickness and sedimentation molekule speed. It has been proved that thanks to light backscattering intensity measurement it is possible to determine the degree of beverage destabilization with time, in a very precise way, even considering minimal changes, imperceptible with sensory methods.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies