Do produkcji żywności coraz częściej wykorzystywane są tzw.
metody kombinowane, w których stosuje się m.in. biokonserwanty.
Bakteriocyny są liczną grupą związków produkowanych
przez bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne. Związki
te które posiadają zdolność inaktywacji lub hamowania rozwoju
innych drobnoustrojów, w tym niektórych niebezpiecznych
dla człowieka patogenów, np. Listeria monocytogenes.
W artykule scharakteryzowano bakteriocyny, które można
wykorzystać jako naturalne konserwanty żywności. Przedstawiono
klasyfikację bakteriocyn wraz z krótkim omówieniem
poszczególnych klas, a także ich zastosowanie w przemyśle
spożywczym.
Manufacturers are increasingly using the hurdle technology
in food production. Biopreservatives are used in these methods.
Bacteriocins are a large group of compounds produced
by Gram-positive and Gram-negative bacteria, which
have the ability to inactivate or inhibit the growth of other
microorganisms, including certain hazardous to human pathogens
such as Listeria monocytogenes.
This paper describes bacteriocins in the aspect their use as
natural food preservatives. The classification of bacteriocins
with a short overview of each classes was presented. Their
application in the food industry has been characterized.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00