Zastosowanie mikrotomografii do badania zmian mikrostruktury żywności w procesie odwadniania i zamrażania® Microtomography applying to study of food microstructure in dehydration and freezing®
Badanie mikrostruktury podczas przetwarzania żywności
umożliwia ulepszenie i optymalizację technologii produkcji
oraz podniesienie jakości żywności. Mikrotomografia jest
metodą analizy mikrostruktury, która nie wymaga określonego,
często skomplikowanego przygotowania próbek, w porównaniu
do innych technik.
Potrzebne jest jednak duże doświadczenie w wykonywaniu
obrazów mikroskopowych w układach dwu i trójwymiarowych
poprzez dostosowanie parametrów skanowania
w pierwszym etapie pomiaru oraz podstaw teoretycznych
przydatnych do analizy różnych produktów spożywczych.
Examination of microstructure during food processing enables
improvement and optimization of production technology
and food quality improvement. Microtomography is a microstructure
analysis method that does not require specific, often
complicated samples, compared to other techniques.
However, a lot of experience in performing microscopic images
in two and three-dimensional systems by adjusting the
scanning parameters in the first stage of measurement and
theoretical, foundations useful for the analysis of various
food products.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00