Występowanie toksyn grzybów z rodzaju Fusarium w surowcach i produktach spożywczych The presence of toxins of Fusarium fungi in raw materials and food products
Grzyby strzępkowe są bardzo rozpowszechnioną w przyrodzie grupą organizmów. Rodzaj Fusarium obejmuje dużą liczbę gatunków
grzybów strzępkowych, szkodliwych dla ludzi i zwierząt z powodu wytwarzanych toksyn. Podstawą do identyfikacji toksynotwórczych
gatunków grzybów rodzaju Fusarium są kryteria podobieństwa morfologicznego i filogenetycznego.
Kilka gatunków grzybów strzępkowych z rodzaju Fusarium występujących na całym świecie ma zdolność wytwarzania toksycznych
metabolitów – mikotoksyn w ziarnach zbóż, których spożycie wywiera szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt. Główne
grupy toksyn wytwarzane przez grzyby z rodzaju Fusarium to: trichoteceny (w tym DON), zearalenon (ZE) i fumonizyny B1
i B2. Mogą one powodować uszkodzenia wątroby i nerek, zaburzenia płodności i rozwój nowotworów. Graniczne zawartości
mikotoksyn w ziarnie zbóż regulują przepisy UE. W celu spełnienia wymagań prawodawstwa w zakresie bezpieczeństwa żywności
do badań mikotoksyn wytwarzanych przez grzyby z rodzaju Fusarium wykorzystuje się metody biologiczne, techniki chromatograficzne
i immunoenzymatyczne. Wykrywalność dla wszystkich głównych grup mikotoksyn grzybów z rodzaju Fusarium,
które mogą być określone za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) wynosi poniżej μg na kg.
Ryzyko zdrowotne związane z konsumpcją produktów zbożowych zanieczyszczonych mikotoksynymi grzybów z rodzaju Fusarium
występuje na całym świecie i zależy od stopnia zróżnicowania składu diety. Długotrwałe narażenie na działanie toksyn
DON. ZEA i fumonizyn może zwiększać ryzyko chorób przewlekłych u ludzi i zwierząt.
Filamentous fungi are common in natural ecosystems.
The genus Fusarium comprises a high number of fungal species
that can be plant-pathogenic, causing diseases in several
agriculturally important crops including cereals, and
also can be harmful for humans and animals since many of
them are toxigenic. Together with the morphological identification,
current criteria for Fusarium species identification
are also based on biological and phylogenetic species recognition.
Several Fusarium species of filamentous fungi occurring
worldwide as causal agents of, are capable of producing micotoxins
in infected kernels of cereals, some of which have
a notable impact on human and animal health. The main groups
of Fusarium toxins commonly found are: trichothecenes
(DON), zearalenone (ZEA) and fumonisin B1 and B2. They
can cause liver and kidney damage, impaired fertility and
the development of cancer. Limit the content of micotoxins in
cereal grains is governed by EU. In order to meet the requirements
of legislation on food safety testing of mycotoxins
produced by fungi of the genus Fusarium used a number of
methods including: biological, chromatographic techniques
and immunoassays. Detection limits for all major groups mycotoxins
of Fusarium species that can be determined with High-
performance liquid chromatography (HPLC) are usually
in the lower microgramme/kg range.
Health risks associated with the consumption of cereal
products contaminated with Fusarium micotoxins are worldwide
recognized and depend on the extent to which they are
consumed in a diversified diet. Prolonged co-exposure to
DON, ZEA, and fumonisins increase the risk of various chronic
diseases.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00