W pracy przedstawiono przebieg procesu formowania i rodzaje struktur krystalicznych powstających w miodzie pszczelim. Zwrócono uwagę na odwracalność tego procesu. Ukazano zmiany zachodzące w strukturze krystalicznej miodu podczas ogrzewania. Określono wpływ rodzaju struktury krystalicznej na przebieg ogrzewania i szacunkowy czas niezbędny do realizacji procesu. Badania przeprowadzono w oparciu o bezpośrednią obserwację struktury krystalicznej w warunkach interferometrii birefrakcyjnej.
In the paper was introduced the course the coming into being and kinds of crystal textures nascent in the bee's honey. Attention was turned on invertibility this process. The drawing ahead during heating in crystal texture of honey changes were showed. The influence of kind was qualified on course the heating and estimated time indispensable to realization of process. The investigations were conducted in support about direct observation of crystal texture in conditions of the sharing interferometry.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00