Gatunek Escherichia coli przyjęto za wskaźnik zanieczyszczenia fekalnego produktów spożywczych ze względu na występowanie
tych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym i odchodach zwierząt stałocieplnych. Niektóre szczepy E. coli uznano za
chorobotwórcze, gdyż wywołują szereg różnych chorób, począwszy od łagodnych biegunek, przez zapalenie jelit do poważnych
chorób nerek. Szczepy chorobotwórczego serotypu E. coli O157 izolowano z odchodów zdrowych sztuk bydła, dlatego też sery
produkowane z mleka niepasteryzowanego są potencjalnymi nośnikami tych drobnoustrojów.
W pracy scharakteryzowano gatunek Escherichia coli, ze szczególnym uwzględnieniem serotypów chorobotwórczych w tym serotypu
O157:H7. Dokonano przeglądu piśmiennictwa dotyczącego występowania chorobotwórczych szczepów Escherichia coli
w mleku surowym oraz produktach mlecznych w różnych krajach oraz w Polsce. Przedstawiono wybrane przykłady występowania
szczepów chorobotwórczych w mleku surowym i produktach mlecznych, przypadki zatruć wywołanych spożyciem produktów
mlecznych zanieczyszczonych tymi serotypami.
Escherichia coli was accepted as a faecal contamination
indicator of food products because of its presence in the intestinal
system and faeces of warm blooded organisms. Several
E. coli strains represent pathogens with wide spectrum of
illness which may ensue ranging from mild diarrhoea through
colitis to severe urinary diseases. Because pathogenic E.
coli O157 serotypes have been found from healthy cattle faeces,
cheeses made from unpasteurized milk are potential vehicle
of this microorganisms.
The study characterized the specium Escherichia coli,
with particular emphasis on pathogenic serotypes, including
serotype O157: H7. Has reviewed the literature regarding
the occurrence of pathogenic strains of Escherichia coli in
raw milk and dairy products in different countries and Poland.
The paper has presented selected examples of occurrence
pathogenic strains in raw milk and dairy products, incidents
of foodborne infections caused by the consumption of
dairy products contaminated by these serotypes.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00