Energochłonność pozyskiwania i uzdatniania wody w wybranym zakładzie przemysłu spożywczego Energy consumption of water pumping and treatment in food industry plant
W przeprowadzonej pracy naukowej badano energochłonność pozyskiwania i uzdatniania wody na przestrzeni kilku lat w zakładzie przemysłu spożywczego. W badanym zakładzie, w latach 2005 -2008, na skutek działań technicznych i organizacyjnych, obniżono energochłonność pozyskiwania i uzdatniania wody o 49% z 1,01 kWh/m3 do 0,52 kWh/m3. Operacja napowietrzania wody w procesie uzdatniania pochłaniała ok. 2 % energii zużywanej w całym procesie.
In the study the energy consumption in the processes of water pumping and treatment over last few years in food industry plant was examined. In analyzed plant during years 2005-2008, due to the technical and organizational changes, energy consumption in the processes of water pumping and treatment w as r educed b y 49% - from 1 ,01 kWh/m3 to 0,52 kWh/m3. The operation aeration of water in the process of water treatment consumed app. 2% of the energy used in the whole process.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00