Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Micronutrient contents in the green mass of mixtures of blue lupine with spring rye depending on proportion of components and time of harvesting

Tytuł:
Micronutrient contents in the green mass of mixtures of blue lupine with spring rye depending on proportion of components and time of harvesting
Zawartość mikroelementów w zielonej masie mieszanki łubinu wąskolitnego z żytem jarym w zależności od udziału komponentów i terminu zbioru
Autorzy:
Płaza, Anna
Górski, Rafał
Rzążewska, Emilia
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2223265.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Tematy:
blue lupin
copper
iron
manganese
mixture
spring rye
zinc
cynk
łubin wąskolistny
mangan
miedź
mieszanka
żelazo
żyto jare
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2018, 17, 2; 71-79
1644-0625
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Background. Mixed crops allow providing feed with a wide range of minerals and a better quality in comparison with crops from pure sowing. The paper presents the results of a study from 2009–2011 aimed at determining the impact of a proportion of components and the time of harvesting mixtures of blue lupine with spring rye on the content of micronutrients in the green mass and their mutual relations. This knowledge allows for the correct selection of species for legume – cereal mixtures for animal feeding. Material and methods. Two factors were studied in the experiment: I – proportion of components in a mixture: blue lupine – pure sowing 100%, spring rye – pure sowing 100%, blue lupine 75% + spring rye 25%, blue lupine 50% + spring rye 50%, blue lupine 25% + spring rye 75%; II – time of harvesting: flowering stage of blue lupine (BBCH 65), flat green pod stage of blue lupine (BBCH 79). During the harvesting of mixtures, average samples of fresh mass were collected from each plot for chemical analysis. The content of micronutrients (Fe, Mn, Zn, Cu) was determined in the collected plant material. Results. Significantly the highest contents of iron, manganese and zinc were recorded in the green mass of blue lupine cultivated in pure sowing and in the mixture of blue lupine with spring rye with proportions of components of 75% and 25%, respectively, harvested at the flat green pod stage (BBCH 79) of blue lupine. Significantly higher content of copper was observed in pure sowing of blue lupine and in the mixture of blue lupine and spring rye with proportions of components of 75% and 25%, respectively, harvested at the flowering stage of lupine. Harvesting the mixtures at the flat green pod stage (BBCH 79) of blue lupine allows obtaining a higher content of iron, manganese and zinc in comparison with harvesting at the flowering stage of blue lupine (BBCH 65). Conclusion. Cultivation of a mixture of blue lupine with spring rye with a proportion of components of 75% and 25%, respectively, and pure sowing of blue lupine, harvested at the flowering stage of blue lupine (BBCH 65), allows obtaining green mass with a higher content of iron, manganese and zinc as compared with pure sowing of spring rye.

Zasiewy mieszane pozwalają dostarczyć paszę o szerokim zestawie składników mineralnych i lepszą jakościowo niż siewy czyste. W pracy przedstawiono wyniki badań z lat 2009–2011, które miały na celu określenie wpływu udziału komponentów i terminu zbioru mieszanek łubinu wąskolistnego z żytem jarym na zawartość mikroelementów w zielonej masie oraz ich wzajemnych relacji. Wiedza ta pozwala na prawidłowy dobór gatunków do mieszanek bobowato-zbożowych do żywienia zwierząt. W doświadczeniu badano dwa czynniki: I – udział komponentów w mieszance: łubin wąskolistny – siew czysty 100%, żyto jare – siew czysty 100%, łubin wąskolistny 75% + żyto jare 25%, łubin wąskolistny 50% + żyto jare 50%, łubin wąskolistny 25% + żyto jare 75%; II – termin zbioru: faza kwitnienia łubinu wąskolistnego (BBCH 65), faza płaskiego zielonego strąka łubinu wąskolistnego (BBCH 79). Podczas zbioru mieszanek z każdego poletka pobrano średnie próby świeżej masy w celu wykonania analiz chemicznych. W pobranym materiale roślinnym oznaczono zawartość mikroelementów (Fe, Mn, Zn, Cu). Istotnie najwyższe zawartości żelaza, manganu i cynku odnotowano w zielonej masie łubinu wąskolistnego uprawianego w siewie czystym oraz w mieszance łubinu wąskolistnego z żytem jarym o udziale komponentów odpowiednio 75% i 25%, zbieranych w fazie płaskiego zielonego strąka (BBCH 79) łubinu wąskolistnego. Istotnie wyższą zawartość miedzi stwierdzono w siewie czystym łubinu wąskolistnego i mieszance łubinu wąskolistnego z żytem jarym o udziale komponentów odpowiednio 75% i 25%, zbieranych w fazie kwitnienia łubinu. Zbiór mieszanek w fazie płaskiego zielonego strąka (BBCH 79) łubinu wąskolistnego pozwala osiągnąć wyższą zawartość żelaza, manganu i cynku w porównaniu ze zbiorem w fazie kwitnienia łubinu wąskolistnego (BBCH 65). Uprawa mieszanki łubinu wąskolistnego z żytem jarym o udziale komponentów odpowiednio 75% i 25% oraz siewu czystego łubinu wąskolistnego, zbieranych w fazie kwitnienia łubinu wąskolistnego (BBCH 65), pozwala uzyskać zieloną masę o wyższej zawartości żelaza, manganu i cynku w porównaniu z siewem czystym żyta jarego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies