Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Preventing food waste in the food retail sector in the light of the current legislation in Poland

Tytuł:
Preventing food waste in the food retail sector in the light of the current legislation in Poland
Zapobieganie marnotrawstwu żywności w handlu spożywczym w świetle polskiego prawodawstwa
Autorzy:
Żukiewicz, Konrad
Słowik, Tomasz
Dudziak, Agnieszka
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2204314.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
food loss
food waste
law
retail chains
NGOs
straty żywności
marnowanie żywności
prawo
sieci handlowe
organizacje pozarządowe
Źródło:
Agricultural Engineering; 2022, 26, 1; 187--199
2083-1587
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Food loss and waste are one of the main problems of global civilization that stir great emotions, especially among the inhabitants of affluent countries of the northern-hemisphere. All actors at the various stages of the food chain, from producers and processors to retailers and final consumers, influence this phenomenon. To combat this problem, many hours and energies are spent both by those involved in grassroots social initiatives and by national and international institutions. Any entity aware of the magnitude of the food waste problem (entrepreneur, citizen, NGO, etc.) entitled to take advantage of concessions, incentives and exemptions from public tributes is a more effective ally in the fight against this scourge of the 21st century than an economic participant constantly punished and sanctioned, and consequently expending most of its energy on tax optimization

Straty i marnotrawstwo żywności to jeden z dominujących globalnych problemów cywilizacyjnych. Budzi on duże emocje, zwłaszcza wśród mieszkańców bogatych krajów półkuli północnej. Na zjawisko to mają wpływ wszystkie podmioty na poszczególnych etapach łańcucha żywnościowego, począwszy od producentów i przetwórców, poprzez dystrybutorów, aż po konsumentów. Zarówno instytucje krajowe i międzynarodowe, jak i osoby zaangażowane w oddolne inicjatywy społeczne poświęcają na walkę z tym wyzwaniem wiele czasu i energii. Każdy podmiot świadomy skali problemu marnotrawstwa żywności (przedsiębiorca, obywatel, organizacja pozarządowa itp.) uprawniony do korzystania z ulg, zachęt i zwolnień z danin publicznych jest skuteczniejszym sojusznikiem w walce z tą plagą XXI wieku niż podmiot gospodarczy, który jest nieustannie karany i sankcjonowany, a w konsekwencji poświęca większość zasobów na optymalizację podatkową.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies