Thermal properties and processability of modified poly(L-lactide): the role of phenylacetic acid hydrazide derivative Właściwości termiczne i przetwórcze modyfikowanego poli(L-laktydu): rola pochodnej hydrazydu kwasu fenylooctowego
The influence of phenylacetic acid hydrazide (NAPAH) derivative content, melt temperature (170−200°C) and cooling rate (1−20°C/min) on poly(L-lactide) (PLLA) nucleation were investigated. Increasing the content of NAPAH (0.5−3.0 wt.%) had a positive effect on PLLA crystallization, while an increase in the cooling rate and heating temperature had a negative effect. In the case of isothermal crystallization carried out for a long time (180 min), the melting process depended only on the crystal lization temperature. NAPAH also influenced the cold crystallization temperature, reduced thermal stability and improved PLLA processability (MFR).
Zbadano wpływ zawartości pochodnej hydrazydu kwasu fenylooctowego (NAPAH), temperatury stopu (170−200°C) i szybkości chłodzenia (1–20°C/min) na nukleację poli(L-laktydu) (PLLA). Zwiększenie zawartości NAPAH (0,5–3,0% mas.) miało pozytywny wpływ na krystalizację PLLA, natomiast wzrost szybkości chłodzenia i temperatury ogrzewania negatywny. W przypadku krystalizacji izotermicznej prowadzonej przez długi czas (180 min), proces topnienia zależał tylko od temperatury krystalizacji. NAPAH wpływał również na temperaturę zimnej krystalizacji, zmniejszał stabilność ter miczną i poprawiał właściwości przetwórcze PLLA (MFR).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00