Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Characterization of Dart Sequences Reflecting Genomicregions Involved in Aluminum Tolerance in Triticale (X Triticosecale Wittmack)

Tytuł:
Characterization of Dart Sequences Reflecting Genomicregions Involved in Aluminum Tolerance in Triticale (X Triticosecale Wittmack)
Autorzy:
Niedziela, Agnieszka
Bednarek, Piotr
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2199719.pdf
Data publikacji:
2020-06-30
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
aluminum tolerance
triticale
Źródło:
Plant Breeding and Seed Science; 2019, 79; 39-48
1429-3862
2083-599X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Aluminum toxicity is the major growth-limiting factor for crop cultivation on acid soils. Tolerance mecha-nisms for Al stress in triticale have not been systematically investigated so far. It is presumed, that in the case of this species they may be a function of the interaction between wheat and rye genes. In this study the se-quences of forty-six Diversity Arrays Technology markers associated with aluminum tolerance in triticale and under selection pressure were blasted against BLAST database for the identification of possible functions of the respective genome regions in Al-stress response. The analysis has showed sequences similarity to the domains involved in signaling, disease response and DNA repair mechanisms.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies