Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Efektywność produkcji FAME na podstawie wymagań normy ISO 14045:2012

Tytuł:
Efektywność produkcji FAME na podstawie wymagań normy ISO 14045:2012
Eco-efficiency of FAME production based on the requirements of ISO 14045:2012
Autorzy:
Pajda, Michał
Mazela, Wojciech
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2146345.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Instytut Nafty i Gazu - Państwowy Instytut Badawczy
Tematy:
ekoefektywność
biopaliwa
FAME
eco-efficiency
biofuels
Źródło:
Nafta-Gaz; 2021, 77, 3; 208-214
0867-8871
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było przedstawienie zagadnienia ekoefektywności, bazując na normie PN-EN ISO 14045:2012, w odniesieniu do procesu wytwarzania estrów metylowych kwasów tłuszczowych (FAME). Analiza ekoefektywności w doskonaleniu produktów i procesów/technologii uwzględnia jednocześnie aspekty ekonomiczne i środowiskowe. Ekoefektywność rozpatruje produkt i technologię w całym cyklu życia, od fazy budowy, poprzez użytkowanie, po likwidację. Oddziaływanie na środowisko naturalne ocenia się na podstawie: zużycia energii, materiałów, emisji zanieczyszczeń pyłowo-gazowych, odpadów i ścieków. Określając całkowite koszty, bierze się pod uwagę koszty produkcji, surowców, koszty na etapie użytkowania, łącznie z kosztami konserwacji, napraw i eksploatacji, a także utylizację lub recykling produktu. Analiza ekoefektywności jest pomocna w podejmowaniu decyzji dotyczących wyboru nowego produktu czy też projektowania nowej technologii i umożliwia wybór wariantu, który jest optymalny ekonomicznie i najmniej wpływa na środowisko. Zagadnienia te stają się szczególnie istotne w przypadku biopaliw, których szybki wzrost produkcji i polityka Unii Europejskiej, kładąca nacisk na stałe zwiększanie udziału energii ze źródeł odnawialnych, budzą jednocześnie obawy wielu ekspertów na całym świecie co do potencjalnych zagrożeń dla środowiska i bezpieczeństwa żywnościowego, związanych z produkcją biopaliw. W szczególności dąży się do minimalizacji ilości odpadów i pozostałości, wdrażając ideę gospodarki o obiegu zamkniętym. Takie podejście kreuje opracowywanie nowych technologii, które są bardziej przyjazne dla środowiska. Za sprawą regulacji podanych w dyrektywach RED i RED II istnieje szansa, że stosowane biopaliwa będą miały mniej negatywny wpływ na środowisko. Wynika to z obowiązku certyfikacji wykorzystywanych technologii według kryteriów zrównoważonego rozwoju, która jest prowadzona przez systemy dobrowolne uznane przez Komisję Europejską, takie jak np. System KZR INiG.

The aim of the work was to present the issue of eco-efficiency, based on the PN-EN ISO 14045:2012 standard in relation to the production of fatty acid methyl esters (FAME). The ecoefficiency analysis takes into account economic and environmental aspects in the improvement of products and processes / technologies. Eco-efficiency considers the product and technology throughout the life cycle, from the construction phase, through use to decommissioning. The impact on the natural environment is assessed on the basis of: consumption of energy, materials, dust and gas emissions, waste and sewage. Total costs include: production costs, raw material costs, costs during the use phase including maintenance, repair and operating costs, product disposal or recycling. The eco-efficiency analysis is helpful in making decisions regarding the selection of a new product or designing a new technology, and enables the selection of the variant that is the most economical and has the least possible impact on the natural environment. These issues are particularly important in the case of biofuels. The rapid growth of their production and the European Union’s policy, which aims to increase the share of energy from renewable sources, cause concerns of many experts regarding the threats related to the production of biofuels, both for the environment and food security. In particular, efforts are made to minimize the amount of waste and residues by implementing the idea of a circular economy. This approach promotes the development of new technologies that are more environmentally friendly. Due to the regulations set out in the RED and RED II Directives, there is a chance that the biofuels will have a less negative impact on the environment. This results from the obligation to certify compliance with the sustainability criteria, which is carried out by voluntary systems recognized by the European Commission, such as the KZR INiG System.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies