ECO-INNOVATIONS AS A FACTOR OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF AGRICULTURE AND FOOD PROCESSING EKOINNOWACJE JAKO CZYNNIK ROZWOJU ZRÓWNOWAŻONEGO ROLNICTWA I PRZETWÓRSTWA ŻYWNOŚCI
Implementing the concept of sustainable development of the food economy
requires profound and rapid changes in this area of economic activity. Following
the current path may intensify the already existing problem of the declining
biological and health quality of food.
The aim of the paper is to define the essence and specificity of eco-innovations
as a factor of sustainable development of agriculture and food processing.
Bibliometric analysis based on a review of literature and an analysis of its content
showed a systematic increase in the interest of scientists in the theory and
practice of eco-innovations. They will be of particular importance in the evolution
of food production and processing towards methods guaranteeing the highest
biological and health quality of food products.
The following conclusions can be drawn from these deliberations: the European
food economy needs a paradigm shift, i.e. it is necessary to restore and use
agricultural and processing methods which will allow the return to a high content
of nutrients in food. This need stems both from the very low biological and
health quality of many products and also from a need to protect the agricultural
environment in an effective manner. A basic instrument fostering positive evolution
is the use of eco-innovations, including solutions known as traditiovations;
the objectives of the European Green Deal will strongly favor the support of ecoinnovations
in food production and processing.
Realizacja koncepcji zrównoważonego rozwoju gospodarki żywnościowej
wymaga głębokich i szybkich zmian w tym obszarze działalności gospodarczej.
Dalsze podążanie dotychczasową drogą może pogłębić już istniejący problem
coraz niższej jakości biologicznej i zdrowotnej żywności.
Celem pracy jest określenie istoty i specyfiki ekoinnowacji jako czynnika
zrównoważonego rozwoju rolnictwa i przetwórstwa żywności. Analiza bibliometryczna
oparta na przeglądzie literatury i analizie jej treści wykazała systematyczny
wzrost zainteresowania naukowców teorią i praktyką ekoinnowacji.
Będą one miały szczególne znaczenie w ewolucji produkcji i przetwórstwa żywności
w kierunku metod gwarantujących najwyższą jakość biologiczną i zdrowotną
produktów żywnościowych.
Z przedstawionych rozważań można wyciągnąć następujące wnioski: europejska
gospodarka żywnościowa wymaga zmiany paradygmatu, tj. niezbędne
jest odtworzenie i wykorzystanie metod rolnictwa i przetwórstwa, które pozwolą
powrócić do wysokiej zawartości biogenów w żywności. Potrzeba ta wynika
zarówno ze stwierdzanej bardzo niskiej jakości biologicznej i zdrowotnej wielu
produktów, ale także z konieczności skutecznej ochrony środowiska rolniczego;
podstawowym instrumentem sprzyjającym pozytywnej ewolucji jest wykorzystanie
ekoinnowacji, w tym także rozwiązań określanych mianem traditiovations;
założenia Europejskiego Zielonego Ładu będą zdecydowanie sprzyjały wsparciu
ekoinnowacji w produkcji i przetwórstwie żywności.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00