Wpływ ultradźwięków na stężenie wybranych związków bioaktywnych w naparach z mięty pieprzowej, rumianku pospolitego oraz kawy Effect of ultrasound on concentration of selected bioactive compounds in infusions of peppermint, chamomile and coffee
Procesy przygotowania naparów roślinnych mogą być modyfikowane w celu otrzymania napojów cha-
rakteryzujących się bogatszym składem chemicznym i bardziej pożądanymi cechami sensorycznymi.
Interesujące jest zastosowanie ultradźwięków w procesie otrzymywania naparów z różnych materiałów
pochodzenia roślinnego. Celem podjętych badań była ocena wpływu sposobu przygotowania naparu na
stężenie polifenoli i kofeiny. Napary z mięty pieprzowej, rumianku pospolitego oraz kawy otrzymano przy
zmiennych parametrach czasowych, temperaturowych oraz poprzez parzenie tradycyjne i ze wspomaga-
niem ultradźwiękami. Wykazano, że czas trwania procesu parzenia oraz temperatura wody, jak też zasto-
sowanie sonikacji wpływały na stężenie substancji czynnych w gotowych naparach. Dowiedziono, że
zastosowanie sonikacji wpłynęło istotnie na zwiększenie stężenia polifenoli (o 7 ÷ 54 %) i kofeiny (o 3 ÷
20 %) w otrzymanych naparach. Wspomaganie procesu parzenia sonikacją pozwoliło na uzyskanie warto-
ściowych naparów zarówno z badanych ziół, jak i kawy, przy zastosowaniu wody o niższej temperaturze
(70 ºC) i przy krótszym czasie parzenia. Ultradźwięki są interesującą techniką, która może znacznie
poprawić jakość naparów ziołowych i kawowych pod względem zawartości substancji aktywnych.
Zastosowanie ultradźwięków stwarza możliwości uzyskania naparów o podobnych stężeniach substancji
aktywnych z mniejszej ilości surowca lub w krótszym czasie w stosunku do naparów parzonych w sposób
tradycyjny.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00