Określenie profilu kwasów tłuszczowych w wyciągach uzyskanych za pomocą ekstrakcji dwutlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym z liści pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.)
Określenie profilu kwasów tłuszczowych w wyciągach uzyskanych za pomocą ekstrakcji dwutlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym z liści pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.) Determination of the profile of fatty acids in extracts obtained by supercritical carbon dioxide extraction from stinging nettle leaves (Urtica dioica L.)
Ekologiczne ekstrakty roślinne bogate w substancje biologicznie aktywne są cennym surowcem dla
przemysłu spożywczego, stąd ciągle poszukuje się nowych ich źródeł. Szczególną uwagę zwraca się na
rośliny pospolite, odporne na trudne warunki atmosferyczne, łatwo dostępne i tanie w uprawie. Do tego
typu roślin należy pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.). Celem pracy było określenie profilu kwasów
tłuszczowych zawartych w liściach pokrzywy zwyczajnej, w wyciągach uzyskanych metodą ekstrakcji za
pomocą nadkrytycznego dwutlenku węgla z dodatkiem etanolu. Uzyskano 5 ekstraktów różniących się
sposobem pozyskania oraz parametrami procesu – czasem, ciśnieniem i temperaturą. Profil kwasów tłusz-
czowych oznaczono metodą GC-MS. Identyfikację związków przeprowadzono na podstawie porównania
widm masowych z biblioteką NIST 11 oraz porównania czasów retencji z certyfikowanym materiałem
odniesienia. We wszystkich ekstraktach udział nienasyconych kwasów tłuszczowych był większy niż
nasyconych kwasów tłuszczowych. W badaniach wykazano, że wzrost temperatury i ciśnienia procesu
skutkował wyekstrahowaniem większej ilości pożądanych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Naj-
większą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych cechował się ekstrakt otrzymany w temp.
50 ºC przy ciśnieniu 250 barów. W wyciągach uzyskanych przy zastosowaniu niskiego ciśnienia i wydłu-
żonego czasu ekstrakcji nie zidentyfikowano kwasu eikozapentaenowego, który był obecny w pozostałych
próbach.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00