Komputerowo wspomagane oszacowanie kosztów obróbki skrawaniem z wykorzystaniem zasobów danych firmy Computer aided estimation of machining costs taking advantage of data resources of a company
Zasoby danych firmy powinny zawierać informacje o projektowanych w przeszłości procesach obróbki skrawaniem. Informacje takie mogą być wykorzystywane do przyspieszenia i poprawy dokładności szacowania kosztów aktualnie projektowanych procesów obróbki. Można w tym celu użyć aplikacji relacyjnej bazy danych oraz techniki case-based reasoning. Tego rodzaju podejście jest omawiane w niniejszej pracy. Przedstawiono w niej zastosowaną strukturę przechowywania danych procesów obróbki oraz zasadnicze koncepcje ukształtowania interfejsu użytkownika aplikacji. Zaproponowano również sposób określania kryteriów podobieństwa przypadku aktualnego oraz przypadków zrealizowanych w przeszłości i odnalezionych w bazie danych.
Data resources of the company should contain information about machining processes designed in the past. That information can be used to improve cost estimations for currently planned machining processes. The relational database application and case-based reasoning technique can be applied for that purpose. This approach is described in the paper. The data structure and basic concepts of the user interface are proposed. Some suggestions concerning formulating of similarity criteria for the current case and cases retrieved from the database are also presented.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00