Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Geneza krzemieni górnego oksfordu w Krzemionkach Opatowskich

Tytuł:
Geneza krzemieni górnego oksfordu w Krzemionkach Opatowskich
Genesis of the Upper Oxfordian flints in Krzemionki Opatowskie, Poland
Autorzy:
Gutowski, P.
Pieńkowski, G.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2077299.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Państwowy Instytut Geologiczny – Państwowy Instytut Badawczy
Tematy:
krzemionka opatowska
krzemień
shallow water carbonates
decapod burrows
sedimentary discontinuities
Źródło:
Volumina Jurassica; 2004, 2, 1; 29-36
1896-7876
1731-3708
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Early diagenetic concretionary flint nodules from the Upper Oxfordian oolitic and micritic limestones represent silicified crustacean burrows. Their occurence is confined to very shallow carbonate facies of barrier, lagoonal, and tidal flat origin. Fills of crustacean burrows commonly provided a nucleation centre for flint formation and thereby the template on which flint nodule beds were constructed. The reason for the special relationship between flint and crustacean burrows probably lie in the original texture (high permeability) of the burrow networks and also in the organic content (including the microbial assemblages) lowering the pH. Nodule horizons are developed more or less parallel to bedding, to form several widespread horizons of the regional correlative significance.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies