Scharakteryzowano wybrane metody ogłuszania drobiu. Na podstawie zapotrzebowania mediów do prowadzenia procesu ogłuszania oraz ilości powstających emisji przeprowadzono analizę oddziaływań środowiskowych procesu z wykorzystaniem dwóch wybranych metod: kąpieli wodnej z wykorzystaniem prądu elektrycznego oraz w kontrolowanej atmosferze (CAS). Stwierdzono, że obie główne metody ogłuszania drobiu charakteryzują się zbliżonymi wartościami generowanych oddziaływań środowiskowych.
Selected methods of poultry stunning are described in the paper. Environmental analysis of two selected methods: waterbath and controlled atmosphere stunning (CAS) was performed using data concerning the media consumption and the amount of produced waste and emissions. The main results of the study are presented. The two main methods of poultry stunning are characterized by the approximate level of environmental impact.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00