Wpływ czasu mieszania na wielkość kropli w emulsjach na bazie oleju rzepakowego Effect of mixing time on the droplet size in canola oil based emulsions
W pracy przedstawiono wyniki badań wpływu czasu mieszania na wielkość średnicy kropel w emulsjach wytworzonych na bazie oleju rzepakowego z dodatkiem niejonowych surfaktantów SPAN 20 i SPAN 80, które okazały się płynami Binghama. Średnica Sautera wzrasta w emulsjach wraz ze wzrostem udziału objętościowego oleju i maleje w miarę upływu czasu mieszania. Mniejsze wartości średnicy Sautera uzyskano dla układów z dodatkiem SPAN 80.
Research results dealing with mixing time effect on the droplet diamete in emulsions prepared on basis of canola oil with the addition of non-ionic surfactants SPAN 20 and SPAN 80 are presented in the paper. The emulsions used appeared to be Bingham fluids. The lower values of Sauter diameter were obtained for systems with the addition of SPAN 80.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00