Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena konsystencji i właściwości reologicznych wybranych gatunków ketchupu

Tytuł:
Ocena konsystencji i właściwości reologicznych wybranych gatunków ketchupu
Consistency and rheological properties evaluation of selected types of ketchup
Autorzy:
Probola, G.
Zander, L.
Zander, Z.
Haponiuk, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2071663.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
reologia żywności
konsystencja
konsystometr Bostwicka
food rheology
consistency
Bostwick consistometer
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2011, 1; 35-36
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Sporządzono charakterystyki płynięcia oraz dokonano oceny konsystencji 14 rodzajów ketchupu z wykorzystaniem dwóch konsystometrów - Bo-stwicka i rynnowego własnej konstrukcji. Stwierdzono występowanie istotne korelacji między wynikami pomiarów prowadzonych z użyciem obu urządzeń na obu konsystometrach i lepkością pozorną materiału. Wyniki pomiarów wskazują na możliwości wykorzystania nowego rozwiązania konsystometru rynnowego do rutynowej oceny Teologicznych cech produktów półpłynnych w warunkach przemysłowych.

Flow characteristics and consistency evaluations of fourteen types of ketchup using the Bostwick and home-made gutter consistometers have been obtained. The significant correlations between apparent viscosity and consistency have been found. The results obtained show the applicability of the new design of gutter consistometer for routine evaluation of rheological properties of semi-liquid products in industrial conditions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies