Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Flasks and fish

Tytuł:
Flasks and fish
Autorzy:
Rosenthal-Heginbottom, Renate
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2033325.pdf
Data publikacji:
2021-12-31
Wydawca:
Uniwersytet Warszawski. Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego
Tematy:
Aqaba flasks
garum/allec/haimation/salsamenta
fish trade
fish consumption
Red Sea fishing
Nessana papyrus
Źródło:
Polish Archaeology in the Mediterranean; 2021, 30(2); 581-593
1234-5415
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
For more than 600 years Aqaba flasks were manufactured at Aila. In the Roman, Byzantine and early Islamic periods they occur at a fair number of sites in the southern Levant, in particular in the Arava Valley and the Negev desert. A flask with fish residue was discovered in a domestic context at Petra. The residue was identified as garum prepared from Red Sea fish. The evidence for the production of fish sauce at Aila raises the question of whether flasks and fish products are interconnected. It is suggested here that the wide distribution of flasks is related to the export of garum from Aila. Admittedly, so far the suggestion is largely hypothetical; however, the importance of regional fish trade and consumption, attested at many inland sites, and the fishing facilities on the Red Sea point to a prevailing diet of fish products.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies