Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wybranych warunków atmosferycznych na stateczność zboczy wyrobisk poeksploatacyjnych kopalń węgla brunatnego wypełnianych wodą

Tytuł:
Wpływ wybranych warunków atmosferycznych na stateczność zboczy wyrobisk poeksploatacyjnych kopalń węgla brunatnego wypełnianych wodą
The influence of selected weather conditions on the safety of slopes of post exploitation lignite pits filling with water
Autorzy:
Bajcar, Adam
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2029244.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Poltegor-Instytut Instytut Górnictwa Odkrywkowego
Tematy:
odkrywkowe wyrobiska poeksploatacyjne
stateczność zboczy
warunki atmosferyczne
post-mining opencast pits
slope stability
weather conditions
Źródło:
Górnictwo Odkrywkowe; 2021, 62, 2; 12--14
0043-2075
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule opisano wybrane czynniki atmosferyczne mogące mieć wpływ na stateczność zboczy końcowych wyrobisk poeksploatacyjnych węgla brunatnego podczas wypełniania ich wodą. Scharakteryzowano czynniki takie jak falowanie, wpływ pokrywy lodowej oraz wiatr.

The article describes selected atmospheric factors that may affect the stability of the end slopes of lignite post mining pits during their filling with water. The main factors such as waves, the influence of the ice cover and the wind were characterized.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies