W artykule przedstawiono pojęcie, poziomy i funkcje kultury. W rozważaniach skoncentrowano się na kulturze przedsiębiorstwa i zwrócono uwagę na przesłanki poczucia bezpieczeństwa. Studium przypadku objęło diagnozę kultury organizacyjnej w małym przedsiębiorstwie usługowym. Badania przeprowadzono z wykorzystaniem modelu wartości konkurujących Quinna i Camerona i z użyciem kwestionariusza OCAI w aspekcie gotowości do zmian i poczucia bezpieczeństwa pracowników. Metoda umożliwia usystematyzowanie i interpretację szeregu zjawisk występujących w organizacji i ich konfrontację z oczekiwaniami pracowników.
The paper deals with the interpretation of culture, its levels and functions. The discussion focuses on company culture and the premises of the sense of safety. The case study covers the diagnosis of organizational culture in a small service business and is performed with the use of Competing Values Framework formulated by Cameron and Quinn. This method allows for systematizing and interpreting a number of phenomena appearing in an organization and then correlates them with personnel expectations. Results of research with the OCAI method in a company make it possible to make conclusions about the existing state and preferable ways of changes that will be acceptable by the personnel in the aspect of sense of safety.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00