Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Reprezentatywne tradycje oceniania teorii metodologicznych

Tytuł:
Reprezentatywne tradycje oceniania teorii metodologicznych
Towards an Appraisal of Methodological Theories: Some Representative Approaches
Autorzy:
Hajduk, Zygmunt
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1918683.pdf
Data publikacji:
2020-11-13
Wydawca:
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II. Towarzystwo Naukowe KUL
Źródło:
Roczniki Filozoficzne; 1995, 43, 3; 163-186
0035-7685
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
There are three kinds of scientific level. First level contains the historical sequences of substantive scientific theories that have been proposed concerning each domain of phenomena. Second-order traditions (level II) comprise theories of scientific method or methodologies of science. Third-order traditions or meta-methodologies (level III) comprise one or more distinct rules or principles for adjudicating between rival level II methodologies. In our paper we are concerned with three types of meta-methodology: Popper's, Lakatos' and Laudan's. These three kinds of meta-methodological theories are in various perspectives discussed. These perspectives can be reduced in principle to fact-value perspective. For this one relevant is the relation between philosophy of science and other (the so called humanistic) metasciences.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies