Wykorzystanie bakterii kwasu propionowego do wytwarzania białkowo witaminowych preparatów na podłożu serwatkowym The utilization of propionic acid bacteria for production of protein-vitamin concentrates badsed on cheese-whey
W pracy przeprowadzono charakterystykę biomas uzyskiwanych przez hodowlę na serwatce bakterii kwasu propionowego. Badania prowadzone pod kątem wykorzystania biomas do produkcji koncentratów białkowo-witaminowych wykazały w biomasach (obok witaminy $B_12$) dużą zawartośc innych witamin z grupy B, interesujący pod względem żywieniowym skład aminokwasowy, jak również dość wysokie wskaźniki stopnia przyswajalności i strawności białek.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00