Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena właściwego doboru rękawic ochronnych do prac z nożami ręcznymi - badania ankietowe

Tytuł:
Ocena właściwego doboru rękawic ochronnych do prac z nożami ręcznymi - badania ankietowe
Evaluating proper selection of protective gloves for work involving hand knives - on the basis of questionnaire surveys
Autorzy:
Irzmańska, E.
Majchrzycka, K.
Stefko, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/181329.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Centralny Instytut Ochrony Pracy
Tematy:
badanie ankietowe
rękawice ochronne
przepisy prawne
noże
oznakowanie
opinion polls
protective gloves
legal regulation
knives
marking
Źródło:
Bezpieczeństwo Pracy : nauka i praktyka; 2011, 9; 14-17
0137-7043
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule dokonano oceny właściwego doboru rękawic ochronnych do prac z nożami ręcznymi na podstawie ankiet skierowanych do 102 zakładów pracy, m.in. produkcji i przetwórstwa mięsnego, przetwórstwa rybnego, przetwórstwa artykułów z tworzyw sztucznych, firm meblarskich i tapicerskich oraz producentów pieczarek. Ankietowanych pytano o rodzaje rękawic stosowanych przy pracach z nożami ręcznymi w zależności od ryzyka urazów rąk oraz o oznakowanie stosowanych rękawic znakami graficznymi oznaczającymi rodzaj zagrożeń, przed którymi chronią rękawice. Na podstawie wyników badań można wnioskować, że w wielu badanych przypadkach nie zastosowano do ochrony rąk odpowiednich rękawic. Publikacja powstała na podstawie badań ankietowych przeprowadzonych wspólnie przez Centralny Instytut Ochrony Pracy - Państwowy Instytut Badawczy i Państwową Inspekcję Pracy na terenie działania pięciu Okręgowych Inspektoratów Pracy w Bydgoszczy, Kielcach, Krakowie, Poznaniu i Szczecinie.

This article provides an evaluation of proper selection of protective gloves for work involving hand knives on the basis of questionnaires administered in 102 plants, e.g., meat production and processing plants, fish processing plants, plastic products processing plants, furniture and upholstery firms, and mushroom farms. The respondents were asked about the types of gloves used for work involving hand knives in relation to the risk of hand injuries, and the labelling of gloves according to the kinds of threat against which they provided protection. Given the study it findings it may be conduded that in many cases inadequate protective gloves were used for hand protection This publication is based on questionnaire surveys conducted by the Central Institute for Labour Protection - National Research Institute in conjunction with the National Labour Inspectorate within the operating areas of five Regional Labour Inspectorates in Bydgoszcz, Kielce, Kraków, Poznań, and Szczecin.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies