T*he initial stages of rehydration of salmon sperm deoxyribonucleic acid (DNA) lyophilizates were observed using hydration kinetics, sorption isotherm, and high power proton relaxometry (at 30 MHz). T*he hydration kinetics reveals (i) a very tightly bound water not removed by incubation over silica gel ($A_0^{h}$ = 0.057 ± 0.010), (ii) a tightly bound water [saturating at $A_1^{h}$ = 0.149 ± 0.007, hydration time $t_1^{h}$ = (0.27 ± 0.08) h], a tightly bound water (iii) [saturating at $A_2^{h}$ = 0.694 ± 0.039, with the hydration time $t_2^{h}$ = (9.8 ± 3.2) h], and (iv) a loosely bound water fraction for the samples hydrated at p/$p_{0}$ ≥ 76% [with the hydration time $t_3^{h}$ = (44 ± 14) h, and the contribution progressively increasing with the air humidity]. For the hydration at p/$p_{0}$ = 100%, after $t_{0}$ = (244 ± 22) h of incubation the swelling process begins. T*he amount of additional water uptake at swelling depended on the macrostructure of the sample. Sorption isotherm is sigmoidal in form and is fitted well by the Dent model with the mass of water saturating primary binding sites Δ M/$m_{0}$ = 0.114. Proton free induction decay is a superposition of the immobilized proton signal (Gaussian, with $T_{2S}^\ast$ ≈ 20 μs) and two liquid signal components coming from tightly bound ($T_{2L_1}^\ast$ ≈ 100 μs, with the mass saturating at Δ m/$m_{0}$ = 0.111 ± 0.044) and loosely bound water fraction (with the amplitude proportional to the mass of water added).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00