The effects of nitrogen fertilization on yielding and biological value of Chinese cabbage grown from seedlings for autumn harvest Wplyw nawozenia azotem na plonowanie i wartosc biologiczna kapusty pekinskiej uprawianej z rozsady na zbior jesienny
In a field experiment conducted in 1999-2001 the effect of nitrogen nutrition on yield and
biological value of cv. Optiko Chinese cabbage grown from transplants for autumn harvest was
evaluated. Nitrogen was supplied in a single pre-plant dose in the amounts of 50, 100, 150, 200
kg⋅ha-1 or in a split application: 100+50 or 100+50+50 kg⋅ha-1, with top dressing conducted 2
and 4 weeks after planting.
The results of the study did not show any significant response of Chinese cabbage yield to
higher nitrogen rates. The level of nitrogen raised from 50 to 150 kg⋅ha-1 was favourable for
vitamin C and total sugars content, while the application of 200 kg⋅ha-1 had a negative effect
on accumulation of these constituents. Split application of 150 and 200 kg N⋅ha-1 resulted in
decreased vitamin C and dry matter contents in comparison to single pre-plant doses of nitrogen
used in the same amounts. Plant heavily supplied with nitrogen contained the highest
level of nitrates.
W doświadczeniu przeprowadzonym w latach 1999-2001 oceniano wpływ nawożenia azotem
na plonowanie i wartość biologiczną kapusty pekińskiej, odmiany Optiko, uprawianej z rozsady na zbiór jesienny. Porównywano obiekty nawo¿one azotem w postaci saletry amonowej przedwegetacyjnie
w dawkach 50, 100, 150, 200 kg N⋅ha-1 oraz w dawkach dzielonych 100+50 i
100+50+50 kg N⋅ha-1. Pogłównie nawóz wysiewano po 2 i 4 tygodniach od sadzenia
Stwierdzono bark istotnej reakcji kapusty pekińskiej na wzrastające dawki azotu. Wzrastające dawki azotu (od 50 do 150 kg N⋅ha-1) przyczyniały się do zwiększania zawartości witaminy
C i cukrów ogółem w główkach kapusty, natomiast zastosowanie 200 kg N⋅ha-1 spowodowało
ich zmniejszenie. Zastosowanie azotu w dawkach dzielonych 100+50 i 100+50+50 kg N⋅ha-1 miało
wpływ na zmniejszenie poziomu witaminy C, azotanów i suchej masy w roślinach, w porównaniu
z zawartością stwierdzoną w kapuście nawożonej takimi samymi dawkami azotu tylko przedwegetacyjnie.
Zawartość azotanów w główkach kapusty pekińskiej wzrastała wraz ze zwiększeniem
dawki azotu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00