Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of insecticides on phosphorus and potassium content in tubers of three potato cultivars

Tytuł:
Effect of insecticides on phosphorus and potassium content in tubers of three potato cultivars
Wpływ insektycydów na zawartości fosforu i potasu w bulwach trzech odmian ziemniaka
Autorzy:
Gugala, M.
Zarzecka, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/14625.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Źródło:
Journal of Elementology; 2011, 16, 1
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Potato tubers were examined in a field experiment conducted over the years 2004- -2006 and arranged as a split-plot design with three replicates. Two factors were studied: I – three mid-early cultivars of edible potato: Wiking, Mors, Żagiel; II – six methods of Colorado beetle control: control (without application of chemicals), Actara 25 WG (0.08 kg ha–1), Regent 200 SC (0.1 dm3 ha–1), Calypso 480 SC (0.05 dm3 ha–1), Calypso 480 SC (0.075 dm3 ha–1) and Calypso 480 SC (0.1 dm3 ha–1). Potassium content was determined in the dry matter of potato tubers following wet mineralization and using atomic absorption spectrophotometry (AAS). Phosphorus was determined by means of the photometric method. The objective of the study was to examine the effect of insecticides used to control Colorado beetle on phosphorus and potassium content in potato tubers. Most potassium was found in the tubers of Mors – 27.19 g kg–1 on average, significantly less in Wiking – 25.14 g kg–1 on average, and the least in Żagiel –23.67 g kg–1 on average. The highest and lowest phosphorus concentrations were determined in, respectively, Mars (3.490 g kg–1 on average) and Wiking (2.910 g kg–1 on average). Application of insecticides resulted in a significant increase in potassium and phosphorus content in tubers, which ranged from an average of 0.15 to 0.61 g kg–1 for potassium and 0.059 to 0.118 g kg–1 for phosphorus, compared with the control. Our analysis of the influence of atmospheric conditions on phosphorus content in potato tubers demonstrated that the highest phosphorus levels, 3.563 g kg–1 on average, were determined in 2006, which was characterized by the highest precipitation and temperature. The lowest potassium accumulation in potato tubers was recorded in 2004, 2.897 g kg–1 on average.

Materiał badawczy stanowiły bulwy ziemniaka pochodzące z doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2004-2006 założonego metodą losowanych podbloków (split-plot) w trzech powtórzeniach. Badano w nim dwa czynniki: I – trzy średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego: Wiking, Mors, Żagiel, II – sześć sposobów zwalczania stonki ziemniaczanej: 1) obiekt kontrolny – bez ochrony chemicznej, 2) Actara 25 WG (0,08 kg ha–1), 3) Regent 200 SC (0,1 dm3 ha–1), 4) Calypso 480 SC (0,05 dm3 ha–1), 5) Calypso 480 SC (0,075 dm3 ha–1), 6) Calypso 480 SC (0,1 dm3 ha–1). Zawartość potasu oznaczono w suchej masie bulw ziemniaka po mokrej mineralizacji, metodą absorpcyjnej spektrofotometrii atomowej (ASA). Fosfor oznaczono metodą fotometryczną. Celem badań było określenie wpływu insektycydów do zwalczania stonki ziemniaczanej na zawartość fosforu i potasu w bulwach ziemniaka. Najwięcej potasu zawierały bulwy odmiany Mors – średnio 27,19 g kg–1, istotnie mniej Wiking – średnio 25,14 g kg–1, a najmniej odmiana Żagiel – średnio 23,67 g kg–1. Natomiast najwięcej fosforu zawierała odmiana Mors – średnio 3,490 g kg–1, a najmniej Wiking – średnio 2,910 g kg–1. W wyniku stosowania insektycydów odnotowano istotne zwiększenie ilości potasu w bulwach w porównaniu z obiektem kontrolnym – średnio od 0,15 do 0,61 g kg–1 oraz zawartości fosforu – średnio od 0,059 do 0,118 g kg–1. Analizując wpływ warunków atmosferycznych na zawartość fosforu w bulwach ziemniaka, stwierdzono, że najwięcej zawierały go ziemniaki uprawiane w 2006 r. – średnio 3,563 g kg–1, w którym zanotowano najwyższe opady i temperatury. Najmniej tego pierwiastka bulwy kumulowały w 2004 r. – średnio 2,897 g kg–1.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies