Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of qualitative traits, biological value, chemical compounds of sweet pepper fruit

Tytuł:
Comparison of qualitative traits, biological value, chemical compounds of sweet pepper fruit
Porównanie cech jakościowyvch, wartości biologicznej oraz składu chemicznego owoców papryki słodkiej
Autorzy:
Buczkowska, H.
Michalojc, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/14620.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Źródło:
Journal of Elementology; 2012, 17, 3
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Sweet pepper fruits have a high biological value, a rich content of minerals. At present, large-fruit cultivars, distinguishable by a thick pericarp wall, high processing efficiency, good growth on fields, under covers, dominate in sweet pepper cultivation. The present research has been conducted to compare the qualitative traits, chemical composition of sweet pepper fruits of the Red Knight F1 cultivar grown in a greenhouse, on open field. The evaluation of qualitative traits, biological value, chemical composition demonstrated that fruits from the greenhouse cultivation were characterized by significantly larger fruit weight, weight of edible parts as compared to those harvested from a field, although they did not differ significantly in the pericarp thickness. Fruits produced on a field had a higher ratio of the technological to total fruit weight, which proves that the cultivar is an attractive choice for field cultivation of sweet pepper, suitable for processing. Pepper fruits from a field versus the ones grown in a greenhouse contained significantly less dry matter, reducing sugars but more vitamin C. The greenhouse-grown fruits contained higher levels of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium than those from a field.

Owoce papryki słodkiej mają dużą wartość biologiczną i zawierają wiele składników mineralnych. Aktualnie w uprawie papryki dominują odmiany wielkoowocowe o grubej ściance owocni, dużej wydajności technologicznej i nadające się do uprawy zarówno w polu, jak i pod osłonami. Celem pracy było porównanie cech jakościowych oraz składu chemicznego owoców papryki słodkiej odmiany Red Knight F1 uprawianej w szklarni oraz w otwartym polu. W badaniach dotyczących oceny cech jakościowych owoców oraz wartości biologicznej i składu chemicznego wykazano, że owoce z uprawy w szklarni odznaczały się istotnie większą masą oraz masą części jadalnej w porównaniu z zebranymi z pola, natomiast nie różniły się istotnie pod względem grubości perykarpu. W owocach stwierdzono większy udział masy technologicznej w całkowitej masie owocu z pola, co potwierdza atrakcyjność tej odmiany do uprawy w polu na potrzeby przetwórstwa. Stwierdzono też istotnie mniej suchej masy i cukrów redukujących, a więcej witaminy C w porównaniu z owocami ze szklarni. W owocach z uprawy szklarniowej wykazano większą zawartość azotu, fosforu, potasu, wapnia i magnezu niż z uprawy polowej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies