Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of liming and mineral fertilization on cadmium content in grain of spring barley (Hordeum vulgare L.) and winter wheat (Triticum aestivum L.) cultivated on loessial soil

Tytuł:
Effect of liming and mineral fertilization on cadmium content in grain of spring barley (Hordeum vulgare L.) and winter wheat (Triticum aestivum L.) cultivated on loessial soil
Wpływ wapnowania i nawożenia mineralnego na zawartość kadmu w ziarnie jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) i pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.) uprawianych na glebie lessowej
Autorzy:
Kaniuczak, J.
Hajduk, E.
Wlasniewski, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/14618.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Tematy:
liming
mineral fertilization
cadmium content
grain
spring barley
barley
Hordeum vulgare
wheat
winter wheat
Triticum aestivum
plant cultivation
loess soil
Źródło:
Journal of Elementology; 2011, 16, 4
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In 1986-2001, a two-factor, strict experiment was conducted on a field subjected to static fertilization, situated in the Rzeszów Foothills (Pogórze Rzeszowskie, S-E Poland). The experiment was set up in a random sub-block design with 4 replications. The first variable was liming (A) and the second one consisted of different mineral fertilization variants (B). The basic level of fertilization (N1 P1 K1) was 80 kg N ha–1, 100 kg P2O5 ha–1 and 120 kg K2O ha–1 under spring barley and 90 kg N ha–1, 80 kg P2O5 ha–1, 100 kg K2O ha–1 under winter wheat. Liming did not prove to have any significant effect on the cadmium content in spring barley and winter wheat grain, although the latter tended to decline in response to the treatment. Mineral NPK fertilization, applied in higher doses, significantly raised the content of cadmium, especially in spring barley grain, but less in winter wheat grain. No statistical correlation was proven between the influence of liming and mineral fertilization on the cadmium content in grain of the two cereals. However, the cadmium content was generally lower in grain of cereals cultivated on fertilized objects where liming was applied.

W latach 1986-2001 przeprowadzono dwuczynnikowe statyczne doświadczenie polowe zlokalizowane na Podgórzu Rzeszowskim (południowo-wschodnia Polska). Doświadczenie dwuczynnikowe w 4 powtórzeniach założono metodą bloków losowanych z podblokami. Pierwszym czynnikiem było wapnowanie (A), drugim – niezależne od wapnowania zróżnicowane nawożenie mineralne (B). Podstawowy poziom nawożenia (N1P1K1) dla jęczmienia jarego wynosił: 80 kg N ha–1, 100 kg P2O5 ha–1 i 120 kg K2O ha–1, natomiast dla pszenicy ozimej: 90 kg N ha–1, 80 kg P2O5 ha–1, 100 kg K2O ha–1. Nie udowodniono istotnego wpływu wapnowania na zawartość kadmu w ziarnie jęczmienia jarego i pszenicy ozimej, jednak że zaobserwowano tendencję do zmniejszania się zawartości kadmu w ziarnie zbóż pod wpływem wapnowania. Nawożenie mineralne NPK stosowane w wysokich dawkach miało istotny wpływ na wzrost zawartości kadmu, szczególnie w ziarnie jęczmienia jarego, w mniejszym stopniu w ziarnie pszenicy ozimej. Nie stwierdzono istotnych statystycznie interakcji wapnowania i nawożenia mineralnego w kształtowaniu się zawartości kadmu w ziarnie badanych zbóż, jakkolwiek zawartość kadmu była generalnie niższa w ziarnie zbóż uprawianych w obiektach nawozowych z zastosowaniem wapnowania.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies