Concentrations of some macroelements in potato tubers stored at 4 degree Celsius and 8 degree Celsius Zawartosc wybranych makroelementow w bulwach ziemniaka przechowywanych w temperaturze 4 i 8 stopni Celsjusza
The objective of the investigations was to evaluate changes in concentrations of total
protein (nitrogen x 6.25), phosphorus and potassium in tubers of two potato cultivars: Rywal
and Saturna, as dependent on the application of herbicides (Afalon 50 WP, Azogard
50 WP, Sencor 70 WG, and Apyros 75 WG), after harvest and after 3 and 6 months of
storage. Concentrations of total protein, phosphorus and potassium in potato tubers were
strongly conditioned by genetic features of the cultivars. The tubers collected from the
objects sprayed with the herbicides over the vegetation period contained by 3.7%, 8.1%,
and by 3.5% more protein, phosphorus and potassium, respectively, than those nursed exclusively
mechanically. The corresponding values in the latter case reached respectively (means
for the objects with the use of herbicides) 24.4 g kg-1, 660.5 mg kg-1 and 5351.3 mg
kg-1. After 3 and 6 months of storage at 8°C, the content of nitrogen was significantly
lower. Similarly, tubers stored at 4oC contained significantly less nitrogen, but not earlier
than after 6 months. In contrast, concentrations of phosphorus and potassium did not change
significantly over the storage of tubers in chambers with the lower temperature (4°C).
Celem badań było określenie zmian zawartości białka ogólnego (azot x 6,25), fosforu
i potasu w bulwach ziemniaka odmian Rywal i Saturna w zależności od zastosowanych herbicydów
(Afalon 50 WP, Azogard 50 WP, Sencor 70 WG, Apyros 75 WG), po zbiorze i po3 i 6 miesi¹cach przechowywania. Zawartość białka ogólnego, fosforu i potasu w bulwach
ziemniaka różnicowały istotnie uwarunkowania genetyczne odmian. Bulwy zebrane z obiektów
opryskiwanych herbicydami w okresie wegetacji roślin zawierały o 3,7% więcej białka,
o 8,1% fosforu, o 3,5% potasu niż bulwy roślin pielęgnowanych wyłącznie mechanicznie,
dla których wartości te wynosiły odpowiednio (średnio dla obiektów opryskiwanych herbicydami):
24,4 g kg-1, 660,5 mg kg-1 i 5351,3 mg kg-1. Po 3 i po 6 miesi¹cach przechowywania
w temp. 8°C zawartość azotu istotnie się zmniejszała. Również w bulwach przechowywanych
w temp. 4°C poziom azotu istotnie się zmniejszył, lecz dopiero po 6 miesiącach.
Natomiast zawartość fosforu i potasu nie zmieniała się istotnie podczas przechowywania
w bulwach składowanych w komorach o niższej temperaturze (4°C).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00