Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Próby aktywowania grupy karboksylowej kwasu 3-amino-1Hpirazolo-5-karboksylowego metodą azydkową

Tytuł:
Próby aktywowania grupy karboksylowej kwasu 3-amino-1Hpirazolo-5-karboksylowego metodą azydkową
Attempts of activating carboxylic group of 3-amine-1-Hpyrazole-5-carboxylic acid using azide method
Autorzy:
Kusakiewicz-Dawid, A.
Masiekiewicz, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/143389.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego. Zakład Wydawniczy CHEMPRESS-SITPChem
Tematy:
amino pirazol
hybrydy peptydowe
metoda azydkowa
aminopyrazole
peptide hybrids
azide method
Źródło:
Chemik; 2014, 68, 4; 296-303
0009-2886
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Opracowano metodę łączenia 3-acetamido-5-karboksy-1H-pirazolu od C- końca z aminokwasem białkowym, bez konieczności ochrony bocznych grup funkcyjnych pierścienia pirazolowego z wykorzystaniem aktywacji azydkowej. W modelowej reakcji zsyntezowano ester metylowy N-(3-acetamido-5-karbonylo-1H-pirazolo)glicyny.

The method was developed for linking 3-acetamido-5-carboxy-1H-pyrazole with protein amino acid from C-end without necessity to protect side functional groups of pyrazole ring by means of azide activation. In the model reaction N-(3-acetamido-5-carbonyl-1Hpyrazole) glycine methyl ester was synthesized.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies