Okreslenie wplywu grubosci sklerenchymy strakow fasoli na ich podatnosc na pekanie The assessment of the influence of sclerenhyma thickness on the susceptibility of bean pods to cracking
Praca przedstawia wyniki wstępnych badań wpływu grubości sklerenchymy strąków fasoli na ich podatność na pękanie. U odmiany Igołomska wystąpiła ujemna korelacja między grubością sklerenchymy, a jednostkową siłą rozrywającą, co oznacza, że im grubsza jest ta warstwa w strąku to tym łatwiej następuje jego otwarcie. Natomiast u dwóch pozostałych badanych odmian wystąpiła zależność przeciwna, czyli strąki o grubszej warstwie sklerenchymy wymagały do ich otwarcia większej siły, co oznaczać może, że warstwa ta dodatkowo je wzmacnia. Dokładne poznanie zależności jaka istnieje pomiędzy mierzonymi wielkościami wymaga dodatkowych badań struktury anatomicznej strąka fasoli a szczególnie jego szwu, oraz rozszerzenia ich na większą liczbę odmian.
The paper shows the results of the preliminary examination of the influence of sclerenhyma thickness in bean pods on its susceptibility to cracking.In Igoomska variety, there was found an negative correlation between sclerenhyma layer in a bean pod is, the more easily its` bursting occurs. Concurrently, in two other examined varieties it was found that contrary to the above case, the thicker the scleranhyma layer was strengthening the pods. An exact exploration of the correlation`sbetween the measured features requires more detailed examination of the anatomical structure of the bean pods, especially its raph and extansion of the experiment on wider range if bean varieties.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00