Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Meat processing under limited energy supply

Tytuł:
Meat processing under limited energy supply
Przerób mięsa przy ograniczonej podaży energii
Autorzy:
Raeuber, H.J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1399326.pdf
Data publikacji:
1988
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1988, 14(38), 1; 81-86
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The main energy economissing effect can be reached by full utilization of slaughter animal raw material because of an energy consuming share of 97% by primary production of animals in agriculture. Further effects result from strickt controlling of thermal parameters, using non-thermal procedures for preservation, avoiding thermal round about ways in processing. Biotechnological biomass production will be able to substitute meat protein by a very low energy consuming procedure.

Główny efekt oszczędności energii w przemyśle mięsnym może być osiągnięty przy pełnym wykorzystaniu surowców rzeźnych; udział zużycia energii na wyprodukowanie żywca rzeźnego wynosi bowiem 97%. Dalsze oszczędności energii mogą być uzyskane przez ścisłą kontrolę parametrów procesów termicznych, unikanie niepotrzebnych energochłonnych naprzemiennych procesów termicznych (jak zamrażanie, rozmrażanie, obróbka cieplna i ponowne zamrażanie), jak również zastosowanie innych, poza termicznymi, procesów utrwalania mięsa (realizacja „koncepcji barierowej", wykorzystanie bakteryjnych kultur starterowych i innych procesów biotechnologicznych, utrwalanie radiacyjne). Generalnie produkcja białka mięsnego jest jednak wysoce energochłonna. Produkcja biomasy białkowej metodą bakteriologiczną pozwoli zastąpić białko mięsa przy bardzo niskim relatywnie nakładzie energii.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies