Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of models for predicting thawing times of food - research note

Tytuł:
Comparison of models for predicting thawing times of food - research note
Autorzy:
Goral, D.
Kluza, F.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1372674.pdf
Data publikacji:
1996
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Tematy:
household condition
food
potato
beef
thawing time prediction
Źródło:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences; 1996, 05, 2; 103-108
1230-0322
2083-6007
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Six most commonly known models for predicting thawing time of food: Nagaoka's et al., Cleland's et al., Calvelo's, Pham's and Piotrovich were compared when testing Tylose MH 1000 test substance, ground beef, and potato, and relative errors, regression and variance. The Cleland's et al. method, disregarding equivalent heat transfer dimensionality (EHTD) and mean conducting path (MCP) coefficient, was proved to be the best for predicting thawing time. The inclusion of EHTD and MCP to the computations by the Clelaçd's et al. method did not affect the results statistically significantly. The models of Piotrovich, Calvelo and Nagaoka et al. produced the results statistically different from real thawing times.

W pracy wykorzystano wybrane modele analityczno-empiryczne do obliczeniowego wyznaczania czasu rozmrażania żywności. Opierając się na dostępnych, wiarygodnych bazach wyników eksperymentalnych zrealizowano obliczenia dla warunków procesu charakteryzujących te bazy. Dokonano ogólnej analizy uzyskanych rezultatów wykorzystując metody statystyki matematycznej dla realizacji podstawowego celu pracy jakim była weryfikacja jakości modeli ocenianej wartością błędów obliczeń. Wyniki analizy statystycznej względnego błędu obliczeń (tabela 1) jak i analizy regresji obliczonego czasu rozmrażania względem czasu rzeczywistego (tabela 2, rysunek 1), a także badania wariancji (tabela 3) dowiodły, że trzy z sześciu testowanych modeli nie powinny być stosowane ze względu na wysokie błędy obliczeń. Jednocześnie, wyniki badań wskazują na model Clelanda i in. [1986] jako najdokładniejszy spośród badanych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies