Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effects of dietary vegetable oil and fish oil on free and bound malondialdehyde content in rat tissues

Tytuł:
Effects of dietary vegetable oil and fish oil on free and bound malondialdehyde content in rat tissues
Wplyw tluszczow roslinnych i rybnych na zawartosc wolnego i zwiazanego malonylodialdehydu w tkankach szczurow
Autorzy:
Tokarz, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1372406.pdf
Data publikacji:
1994
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Tematy:
metabolizm zwierzat
szczury
tluszcze zwierzece
tluszcze roslinne
zywnosc
zwierzeta doswiadczalne
dieta
malonylodialdehyd
ryby
zywienie czlowieka
Źródło:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences; 1994, 03, 3; 139-150
1230-0322
2083-6007
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
lt was studied the effects of diets supplemented with soybean oil and mackerel oil administered by gastric intubation either separately or in combination (18.5:5; 8:15.5; 3:20.5 v/v) in the amount of 0.5 ml/day for 5 weeks on the content of free and protein-bound malondialdehyde (MDA) in rat tissues. The quantity of free and bound MDA was measured by high performance liquid chromatography (HPLC) in the liver, kidney and brain tissue and by spectrophotometry in the heart and Jung tissue. Apart from the influence of dietary fats on MDA generation, the effect of benzo-{a) pyrene administered in the diet was investigated. The study demonstrated that changes in MDA concentrations were related to the kind of dietary fat, i.e. the content of fatty acids characteristic of particular fat. Serum CI-tocopherol levels declined with the increased amounts of dietary polyunsaturated fatty acids (PUF A), thereby suggesting enhanced demand for vitamin E with increased PUF A consumption.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies