Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Formation of Dislocation Structure in LiF Crystals Irradiated with Swift Heavy Ions under Oblique Incidence

Tytuł:
Formation of Dislocation Structure in LiF Crystals Irradiated with Swift Heavy Ions under Oblique Incidence
Autorzy:
Russakova, A.
Akilbekov, A.
Dauletbekova, A.
Baizhumanov, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1365710.pdf
Data publikacji:
2014-06
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
42.88.+h
61.80.Jh
71.20.Dg
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2014, 125, 6; 1257-1259
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The structural modifications of LiF irradiated with swift heavy ions under oblique angles have been investigated using AFM, SEM, chemical etching, nanoindentation and optical absorption spectroscopy. LiF crystals were irradiated under incidence angles of 30 and 70 degrees with 2.2 GeV Au (fluence 5 × $10^{11}$ ions $cm^{-2}$) and 150 MeV Kr ions (fluence $10^{12}-10^{14}$ ions $cm^{-2}$). Structural study on sample cross-sections shows that two damage regions, (1) nanostructured zone and (2) dislocation rich zone, which are typical for irradiations at normal incidence, appear also in samples irradiated under oblique angles. However in the latter case a more complex structure is formed that leads to stronger ion-induced hardening.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies