Assessment of the impact of selected agriculture factors on maize nutritional status in critical growth stages using the plant analysis method. Part i. 5-6 leaf stage (BBCH 15/16)
Assessment of the impact of selected agriculture factors on maize nutritional status in critical growth stages using the plant analysis method. Part i. 5-6 leaf stage (BBCH 15/16) Ocena wpływu wybranych czynników agrotechnicznych na stan odżywienia kukurydzy w krytycznych fazach wzrostu metodą analizy roślinnej. Część i. Faza 5-6 liści (BBCH 15/16)
The study presents the results of a 3-year field study, whose aim was to assess the effect of sowing and NP fertilizer application method on dry matter (yield) accumulation at the BBCH 15/16 stage of two different types (traditional and stay-green) of maize varieties. It was found that the nutritional status of maize in the stands rich in nutrients may only incidentally (depending on years) show a reaction to variety selection and row application of NP fertilizers, improving the values of nitrogen nutrition indices. Physiological indices of the plants’ status at the BBCH 15/16 stage showed a significant, albeit variable over the years, response to variety selection and the row application of NP fertilizers. The negative effect of the sowing method was revealed incidentally.
W pracy przedstawiono wyniki 3-letnich badań polowych, których celem była ocena wpływu sposobu siewu i aplikacji nawozu NP na gromadzenie suchej masy (plon) w fazie BBCH 15/16 przez dwa różne typy (tradycyjna i stay-green) odmian kukurydzy. Stwierdzono, że stan odżywienia kukurydzy w stanowiskach zasobnych w składniki pokarmowe tylko incydentalnie (od lat) może wykazać reakcję na dobór odmiany, jak i rzędowe stosowanie nawozów typu NP poprawiając wartość wskaźników odżywienia azotem. Wskaźniki fizjologiczne stanu roślin w stadium BBCH 15/16 wykazują istotną, aczkolwiek zmienną w latach, reakcję na dobór odmiany i rzędowe stosowanie nawozów NP. Ujemne działanie sposobu siewu ujawnia się incydentalnie.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00