Tytuł pozycji:
Antyoksydanty obecne w diecie w walce z miażdżycą
- Tytuł:
-
Antyoksydanty obecne w diecie w walce z miażdżycą
Antioxidants present in diet as anti atherosclerosis factors
- Autorzy:
-
Olas, Beata
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/1199511.pdf
- Data publikacji:
-
2003
- Wydawca:
-
Polskie Towarzystwo Przyrodników im. Kopernika
- Źródło:
-
Kosmos; 2003, 52, 2-3; 249-258
0023-4249
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This review presents the role of different antioxidants present in human diet and their effect on blood platelets. Blood platelet activation plays a crucial role in haemostasis and in pathomechanisms of several arterial disorders, including atherosclerosis. Antioxidants such as selenium compounds, "classical" vitamins (vitamin E and C), various phenolics (particularly resveratrol, a natural compound present in wine) and n-3 fatty acid counteract aggregation and adhesion of platelets and may reduce atherosclerosis.