Response of winter triticale cultivar moderato to sowing time and density in north-east Poland Reakcja pszenżyta ozimego odmiany moderato na termin i gęstość siewu w północno-wschodniej Polsce
Studies were conducted in years 2005-2008 at the Production-Experimental
Station in Bałcyny (53o35’ N; 19o51’ E). Research aimed at determining the effect of
diversified sowing dates and densities on the yield and formation of yield components of
winter triticale cultivar Moderato in the weather conditions of north-east Poland. In the
described conditions, this cultivar has a very high yield potential. Average grain yield
from three years was 8.91 Mg·ha-1, and in a favourable year even 10.55 Mg·ha-1. The
highest grain yield was obtained when the sowing date was September 22nd. Delay in the
date by 10 days significantly decreased mostly the number of spikes per area. Increasing
the sowing number from 300 to 500 grains per 1 m2 did not diversify grain yield or any of
its elements. Relation between the sowing date and density on grain yield was found but
not on the particular yield components.
W pracy przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych w latach 2005-
-2008 w Zakładzie Produkcyjno-Doświadczalnym w Bałcynach (53o35’ N; 19o51’ E).
Badania miały na celu określenie wpływu zróżnicowanego terminu i gęstości siewu na
plonowanie i kształtowanie się elementów składowych plonu pszenżyta ozimego odmiany
Moderato w warunkach klimatycznych północno-wschodniej Polski. Wykazano, że
odmiana Moderato w opisywanych warunkach ma bardzo wysoki potencjał plonowania.
Średni z 3 lat plon ziarna wynosił 8,91 Mg·ha-1, a w roku korzystnym nawet 10,55 Mg·ha-1.
Najwyższy plon ziarna uzyskano, gdy siew wykonano 22 września. Opóźnianie tego
terminu o 10 dni istotnie zmniejszało głównie liczbę kłosów na jednostce powierzchni.
Zwiększanie ilości wysiewu z 300 do 500 kiełkujących ziaren na 1 m2 nie różnicowało
plonu ziarna ani żadnego z jego elementów składowych. Wykazano współdziałanie terminu
siewu z gęstością siewu na plon ziarna, ale nie na poszczególne komponenty plonu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00