Genotype selection for physico-chemical fruit traits in pomegranate (Punica granatum L.) in Turkey Selekcja genotypów według fizykochemicznych cech granatu (Punica granatum L.) w Turcji
Pomegranate is one of the most important ancient fruit in Turkey where planting of pomegranate has increased rapidly in recent years. This study described desirable pomological and chemical traits of seventeen pomegranate genotypes selected from Narlidere district (Bitlis) in between 2010–2011 years. We found considerable variation on fruit weight, aril weight, fruit length and fruit width that important for pomegranate breeding ranged from 99.77 (N-15) to 515.97 g (N-05), 14.16 (N-01) to 41.92 g (N-10), 51.03 (N-15) to 90.99 mm (N-05) and 58.99 (N-03) to 103.11 mm (N-05) among genotypes, respectively. Chemical parameters are also considerable varied among genotypes and Soluble solid content (SSC), titratable acidity (TA), pH and juice yield of genotypes varied between 5.96 (N-02) to 9.13% (N-03), 0.12 (N-12) to 0.91% (N-14), 2.51 (N-14) to 4.52 (N-10) and 48.58 (N-06) to72.07% (N-01), respectively. Many genotypes were found to be promising both fresh consumption and processing. Promising genotypes indicate it’s importance as genetic resources and they have potential for future use in pomegranate breeding activities.
Granat jest jednym z najstarszych owoców w Turcji, a jego uprawa gwałtownie rozwinęła się w ostatnich latach. W niniejszej pracy opisano pożądane pomologiczne i chemiczne cechy siedemnastu genotypów granatu z okręgu Narlidere (Bitlis) badanych w latach 2010–2011. Stwierdzono znaczne zróżnicowanie cech granatu ważnych dla jego uprawy, takich jak masa owocu, masa osnówki oraz szerokość owocu. Ich rozpiętość wahała się odpowiednio od 99,77 (N-15) do 515.97 g (N-05), 14,16 (N-01) do 41,92 g (N-10), 51,03 (N-15) do 90,99 mm (N-05) oraz 58,99 (N-03) do 103,11 mm (N-05). Cechy chemiczne także znacznie różnicowały badane genotypy. Zawartość rozpuszczalnych substancji stałych (SSC), kwasowość ogólna (TA), pH oraz plon soku wahały się odpowiednio od 5,96 (N-02) do 9,13% (N-03), 0,12 (N-12) do 0,91% (N-14), 2,51 (N-14) do 4,52 (N-10) oraz 48,8 (N-06) do 72,07% (N-01). Stwierdzono, że jeśli chodzi o świeżą konsumpcję i przetwarzanie, jest wiele obiecujących genotypów. Genotypy te stanowia cenne źródło genetyczne, a także mają duży potencjał dla prac hodowlanych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00