Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of long-term storage of pepper (Capsicum annuum L.) seeds on their viability measured by selected thermodynamic parameters

Tytuł:
Effect of long-term storage of pepper (Capsicum annuum L.) seeds on their viability measured by selected thermodynamic parameters
Badanie wpływu długoterminowego przechowywania na żywotność nasion papryki (Capsicum annuum L.) za pomocą termodynamicznych parametrów
Autorzy:
Panayotov, N.
Aladjadjiyan, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542804.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2014, 13, 2; 151-162
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The main goal of the present study was to investigate the changes in viability potential and selected thermodynamic parameters of peppers seeds in aging during storage as well as the relationship between them. The water content and storage temperature of seeds were used for determining differential thermodynamic parameters: Gibbs free energy, entropy, and enthalpy. The experiments were carried out with aging pepper seeds stored in ambient (uncontrolled) conditions for 132 months. It was found that the viability potential deteriorated more rapidly after 4–5 years of storage. Thermodynamic parameters – differential enthalpy and entropy, and free energy decreased with decline of germination. Therefore these parameters can be used as means for better understanding of aging processes and this is of great importance for agricultural practice because it allows more detailed description and prediction of the deterioration of pepper seeds during long-term storage.

Głównym celem doświadczenia było zbadanie zmian w wybranych parametrach termodynamicznych nasion papryki podczas długotrwałego przechowywania. W tym celu badano zawartość wody w nasionach, jak również temperaturę osiągniętą w czasie ich przechowywania. Doświadczenie przeprowadzono z nasionami papryki przechowywanymi w temperaturze pokojowej przez okres 132 miesięcy. Stwierdzono, że żywotność nasion pogarsza się bardzo szybko, po 4–5 roku przechowywania. Parametry termodynamiczne – entropia i entalpia, jak również energia Gibbsa – pogarszają się wraz z obniżaniem kiełkowania nasion. Stwierdzono, że wskazane parametry mogą być wykorzystywane jako wskaźniki procesu starzenia się nasion. Jest to ważne dla praktyki rolniczej, ponieważ pozwala na dokładniejszy i bardziej szczegółowy opis oraz przewidywanie degradacji nasion papryki podczas procesu przechowywania.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies